Personajul fără nume: Cei doi ucenici spre Emaus

Ochii lor erau împiedicați să-L cunoască. (Luca 24:16)

Știm pe spinarea cui a fost pusă crucea lui Isus Batjocoritul, pe a lui Simon din Cirena. Știm cine l-a îngropat pe Isus Mortul, Iosif din Arimatea. Știm chiar și numele criminalului eliberat cu ocazia Paștelui (evreiesc), Baraba. Oare știm numele celor doi ucenici care s-au întîlnit cu Isus Înviatul pe drum spre Emaus?

Petru și Andrei? Iacov și Ioan? Nicodim și Zacheu?

Cei doi, cu nume sau fără nume, sînt personaje cu.. renume.

I-am putea ușor numi... Chiorii.

Iar pe Ucenicii Încuiați i-am putea numi... Necredincioșii.

Primii aveau nevoie să li se deschidă ochii, ceilalți aveau nevoie să li se deschidă... ușa (inimii). Chiorii se întîlniseră cu Isus Înviatul, dar știrea încă nu fusese confirmată la PRO TV. Nici OTV-ul nu dezlegase misterul eliberării necondiționate a lui Baraba, nici al cui cocoș cîntase de 3 ori cu ocazia declarațiilor confuze ale unui interlop din mahalaua pescarilor, cunoscut sub numele de Petrică Căitu.

Cele două personaje au rămas celebre și fiindcă au făcut drumul înapoi la Ierusalim, să povestească Ucenilor Încuiați cum li s-au deschis ochii (și le ardea inima în ei) cînd Domnul Scripturii le-a binecuvîntat Pîinea de Seară.

Deși Isus Înviatul s-a făcut nevăzut, cei doi au păstrat vie imaginea Lui, cu toată inima lor, cu tot sufletul lor și cu toată puterea lor.

Chiorii vedeau acum și ceea ce nu se vedea. Drumul lor de seară ar putea fi prezentat într-o alegorie despre promovarea atletismului prin fenomene optice extrasenzoriale. Pe un alt drum, cel al Damascului, într-un alt context voiajor, lui Saul din Tars i-a intrat Soarele în ochi și a trebuit să-și rezolve rezoluția optică cu lentile de contact. Și pe atunci nu apăruse încă reclamă nici la Realitatea TV, nici pe Antena 1.

Cu ceva antene a fost pre(a)ocupat fostul interlop care, pînă la urmă, și-a extins afacerile gastronomice de pe un acoperiș cu Ferestre spre Împărăție și într-un butic latin.

Probleme de percepții au avut evreii mai tot timpul.

Cînd Chiorii s-au întîlnit cu Necredincioșii pentru a-și prezenta noile funcțiuni optice, Atletul Însuși a apărut și i-a salutat. Cu mîinile și picioarele Sale. Care străbătuseră drum lung, de la Cer la Pămînt. Peste 40 de zile a urmat returul, cu start din Rotunda Apostolească.

Chiorii și Necredincioșii au avut apoi o puternică campanie public relations și un eficient marketing multi-level, astfel că pînă la urmă au rămas în istorie sub alte branduri: Epistolele Vii și Mieii Ambasadori.

În Scripturi, unul dintre cei doi ucenici atleți e numit Cleopa. Dar mai interesează acum numele lui pe cineva? Renumele celor doi e mult mai mare. În lumea noastră, atleții sînt mult mai cunoscuți decît inventatorii sau bancherii. Unii spun că pe celălalt îl chema Luca.

Păi cînd ați auzit (ultima dată) despre Cleopa și Luca?

Eu am auzit doar despre... 2 ucenici pe drumul Emausului.

Întîlnirea a fost de gradul... 3.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă mulţumim!